I Forbrytelse og straff, basert på Dostojevskijs roman fra 1866, trekkes tilskuerne inn i Raskolnikovs mørke tankespinn. Det er en forestilling om hvor galt det kan gå når et ungt, presset menneske isolerer seg med ideene sine. Men selv om Raskolnikov skyver alle fra seg, kommer noen stadig tilbake og prikker ham på skulderen.

I «Forbrytelse og straff» ligger fokus på samfunnsmennesket. Hva skjer når noen hever seg over sine medborgere? Raskolnikov tenker han tilhører en liten gruppe mennesker som gjennom sin intellektuelle fortreffelighet er hevet over den allmenne moral. Han forsøker å begrunne drapet på en grisk pantelånerske med at samfunnet får det bedre uten henne.

Vi får innblikk i grusomheter gjennom media, men vi kommer i kontakt med onde handlinger også i dagliglivet, for eksempel i skolegården, på gata eller på jobben. Med denne forestillingen ønsker vi å reise noen spørsmål rundt ondt og godt, rett og galt: Er det alltid galt å bryte loven? Er det alltid rett å ofre seg for andre? Det som i hvert fall er sikkert, er at mennesket trenger luft. Det kan gå veldig galt om vi murer oss inne på rommet vårt for lenge. Vi trenger å lufte oss, lufte tankene våre, bryne oss på hverandre. Vi må møtes. I teatret, for eksempel. I denne forestillingen vil publikum kanskje oppleve å møte kunstnerne og hverandre på en måte de ikke er vant til.

Forestillingen er siste del i teatertrilogien Klassikere for Kids, som er laget med utgangspunkt i tre litterære klassikere: Goethes Faust, Woolfs Til fyret og nå Dostojevskijs Forbrytelse og straff, en av verdens mest leste romaner. Begge de to første forestillingene ble nominert til Heddaprisen for beste barne-/ ungdomsforestilling.

Forestillingen er et gjestespill og Dramakortet kan dessverre ikke brukes på forestillingen.

Klassikere for Kids er et teaterprosjekt som ønsker å tilgjengeliggjøre, aktualisere og problematisere utvalgte klassikere – som teater for unge. Målgruppen er 7. – 10. klasse.

  • Varighet

    2 timer og 30 minutter inkl pause