Elsa Nordvang bisettes 7. januar

ELSA NORDVANG 1931 – 2013. Elsa Nordvang var et stort teatermenneske fra sin lille krok i norsk teaterliv og kan betegnes som Barne-og ungdomsteatrets mor. Hun var skarp og klok og hadde et stort hjerte og et standhaftig engasjement for den kreative ungen i oss alle.
07.01.2014
Elsa Nordvang  gikk bort natt til nyttårsaften i en alder av 82 år. Hun var født og oppvokst i Stavanger og utdannet seg som danser og koreograf. Elsa Nordvang ble tilknyttet Rogaland Teater allerede på 50-tallet og arbeidet i en årrekke som danser. Hennes første oppgave som koreograf var i 1967. I 1971 fikk hun sammen med Sverre Berntzen ansvaret for å lede Barneteatret etter Bjørn Endreson. 

Fra 1973 til 2002 hadde Nordvang det hele og fulle ansvaret for Barneteatret og bygget det opp til en av hjørnesteinene i regionens kulturliv. I løpet av disse årene iscenesatte Elsa Nordvang over 20 oppsetninger og nærmere 700000 publikummere  opplevde forestillinger i regi av Barneteatret i Nordvangs sjefstid. Gjennom hele hennes periode som leder av Barneteatret opplevde Rogaland Teater økt tilstrømning og entusiasme  - både på scenen og i salen.  

For Elsa Nordvang var det ikke viktig å utdanne skuespillere. Det var viktigere å utdanne mennesker. Hennes mål var at barna skulle lære seg selv å kjenne, og de skulle, som hun uttrykte det, vite at de hadde to armer og to bein. Dernest skulle de lære å passe på hverandre.  Samtidig var det viktig for Nordvang at Barneteatret hadde den faste , jevnlige kontakten med det profesjonelle teatret. Og det var og er gjennom denne kontakten at mange tusen barn i Barne-og ungdomsteatret har lært hva profesjonelt teater er. Gjennom dette samarbeidet har barn og unge fått utfolde seg innenfor profesjonelle rammer og lært seg respekt for arbeidet, innsatsen og resultatet. Og det er takket være Elsa! 

Elsa Nordvang har gjennom sitt «barneteaterliv» mottatt en rekke priser for sitt arbeid. I 1988 fikk hun Teskjekjerringprisen og Stavanger kommunes kulturpris, i 2001 ble hun tildelt Kongens Fortjenestemedalje i gull og i 2008 fikk hun den gjeve Heddas Ærespris. I sin begrunnelse skrev Heddakomiteen: «Heddas Ærespris skal ikke bli en årviss foreteelse, men bare deles ut når juryen rett og slett «ikke kan la være». I år kunne juryen igjen ikke la være. Teatertilbudet til barn og unge er dessverre et forsømt område i vårt rike teaterland. Men det finnes et fantastisk unntak. Og det finnes her, i Stavanger hvor årets Æresprisvinner i nesten 30 år har gitt barn og unge kjærlighet til teatret, og utdannet, ikke bare en rekke scenekunstnere som har beriket norsk teaterliv, men også et helt enestående publikum». 

Elsa Nordvang har bidratt til at en hel region har fått stor kjærlighet til teater generelt og barneteater spesielt. Hun vil  ha en stor plass i våre hjerter og  vi kommer alltid til å minnes med beundring hennes rolle som barneteatersjef, reservemor, forbilde og instruktør for barn og unge i «klubben».

Vi retter en stor og ærbødig takk fra hele teatret. Rogaland Teater lyser fred over Elsa Nordvangs minne.

Teatersjef Arne Nøst
Hjem / Arkiv