HEDDANOMINASJONENE ER KLARE!

Heddajuryen har vurdert årets norske teaterforestillinger, og listen over de 35 nominasjonene er nå klare!
01.06.2017
 dtx5132
Rogaland Teater nominert til sju Heddapriser!

Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst, og 18. juni 2017 er det duket for jubileum når prisene deles ut for 20. året ved Oslo Nye Teater! I selveste jubileumsåret er Rogaland Teater nominert til hele sju priser, deriblant den gjeve prisen for Årets forestilling. Og det er selvsagt Orlando som har tatt storeslem mht nominasjoner. Orlando er en komplett forestilling, et mektig, komplisert kunstverk og en utrolig prestasjon med overlegen kvalitet i alle ledd.

«Det er med stor glede jeg registrerer at Orlando fant sin form og sitt sceneliv. Prosjektet var uvanlig komplisert og ambisiøst, men når "alt klaffer" klaffer mye. Vi på teatret liker utfordringer, og det er mange som har sin del i Orlando, også bak scenen. Stilig da at Rogaland Teater setter alt inn på det som må sies å være ukjent teaterstoff. Å få sju ulike nominasjoner til en og samme forestilling har ikke skjedd tidligere i Heddas 20-årige historie, men nå skjer det heldigvis, fortjent faktisk» sier en meget tilfreds teatersjef Arne Nøst.

Både publikum og anmeldere var udelt positive etter premieren på Orlando i november 2016. Tilbakemeldingene fra publikum florerte i det digitale univers, og teaterkritikerne tok i bruk store ord i sine anmeldelser. Og ikke uten grunn, for Orlando var en estetisk gavepakke med imponerende fingerspitzgefühl og ensemblekunst til å bli skikkelig stolt og rørt av.

Et begeistret anmelderkorps trillet femmere og seksere over hele fjøla. Aftenbladets anmelder fremhevet skuespillerprestasjonene og skrev følgende: «Nok en gang leverer Ødegård en strålende rolletolkning i spennet mellom det humoristisk-satiriske og dypt alvorlige. La meg også rose hele ensemblet for å ha skapt en visuell og teknisk fascinerende forestilling.» Videre beskriver hun Orlando som «en særdeles forfriskende og vakker teateropplevelse».

Hennes kollega i Rogalands Avis trillet en sekser på terningen og mente Orlando var «En stor visuell opplevelse». Han skrev videre at «Orlando er et stykke hvor publikum får oppleve en sjelden visuell opplevelse, et fyrverkeri av både scenografi og poesi med skuespillere som gir oss en euforisk opplevelse».

Også hovedstadspressen lot seg forføre og VGs anmelder mente «Fortellingen om Orlando, først mann, så kvinne, er i teaterform blitt en fyrrig, satirisk og poetisk visuell opplevelse». Klassekampens anmelder fulgte opp og trakk frem sceneprestasjonene: «eit strålande ensemblespel solid leia av Nina Ellen Ødegård og godt følgd av mellom andre Øystein Martinsen som fleirkjønna friarar og Even Stormoen som dei mange ulike regentane. Han konkluderte med med at Orlando var «ein velspela og uhøgtideleg leik med konvensjonar».

Ambisjoner, vilje og mot er en del av Rogaland Teaters DNA, noe som har gjort at Rogaland Teater har forsynt seg godt av Heddapriser opp gjennom årene.

Nina Ellen Ødegård, som er nominert til Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for rolletolkningen som Orlando, var også nominert siste år for sin rolletolkning som den bitre Carol i A Christmas for Carol. I 2005 fikk Ødegård Heddaprisen for «særlig fremragende sceneprestasjon» i rollen som Josie i stykket Måne for livets stebarn. Sammen med ensemblet i Fruen fra havet fikk Ødegård Heddaprisen for «Særlig kunstnerisk innsats» i 2014. 

Even Stormoen er nominert til Beste mannlige skuespiller/medspiller for sin prestasjon som britiske kvinnelige og mannlige monarker gjennom århundrene. Også han vant Heddaprisen for «særlig fremragende sceneprestasjon» i rollen som Harpagon i Den Gjerrige i 1998.

Olav Myrtvedt er nominert i kategorien en beste Scenografi/kostymedesign. Han var også nominert for Beste visuell design for Misantropen i 2012. 

Komponist Simon Revholt og videodesigner Boya Bøckman er nominert i kategorien Beste audiovisuelle design.

Regissør Sigrid Strøm Reibo og tidligere dramaturg ved Rogaland Teater, Njål Helge Mjøs, har bearbeidet Virginia Woolfs tekst så godt at den er nominert til Beste scenetekst. 

Sigrid Strøm Reibo har hatt mange kunstneriske suksesser ved Rogaland Teater, i 2012 fikk hun prisen for Beste regi for Misantropen. I år er hun blitt belønnet med en nominasjon i samme kategorien for Orlando. 

Som sagt er Orlando nominert til den gjeve prisen Årets forestilling. En pris Rogaland Teater fikk i 2010 for Vi som er hundre, i 2014 for Perpleks og i 2015 for Hamlet. 

Se alle de nominerte her
Hjem / Arkiv