Storslagen premierehelg på rogaland teater

Både «Biedermann og brannstifterne» og «Fruen fra havet» som hadde premiere samme helg, har fått gode tilbakemeldinger fra både publikum og presse.
18.09.2013
«Biedermann og brannstifterne» anses som en snerten liten sak som kaster et skråblikk på hvordan våre moralske valg preges av hvordan man ønsker å oppfattes, mens  «Fruen fra havet» er en vakker, sår og intim tolkning som viser hvor høyaktuelle Ibsens stykker kan være.

BIEDERMANN OG BRANNSTIFTERNE
Dagbladets anmelder, Inger Merete Hobbelstad, skriver at «Frisch og regissør Peer Perez Øian prikker publikum på skulderen og minner om at folk er lette å lure. Alt en bedrager har å gjøre, er egentlig å vekke behovet for å se på seg selv som et storsinnet, beundringsverdig menneske».

Aftenbladets Tarald Aano fremhever at stykket har «…flere elegante grep og fine presentasjoner..» og at «Med en blanding av smiger og påtatt offerrolle klarer de husløse å skape seg rom i rikingens hjem. Det funker, det er verbalt morsomt, og det gjør at vi trekker på smilebåndet».

«Biedermann og brannstifterne» får Rogalands Avis anmelder Engwall Pahr-Iversen i det nostalgiske hjørnet: «Fra min plass i salen, knyttet jeg imidlertid temmelig fort denne lille 50-talls-lignelsen til en minneplate-plassering i min hukommelses lappeteppe om et svært så moralsk medmenneske».

FRUEN FRA HAVET
NRK Rogalands anmelder, Marianne Terjesen, skriver at «Her får vi et eksempel på stor, klassisk dramatikk (fra 1888) satt inn i vår tid på en måte som virker ny og frisk samtidig som den tar vare på Ibsens grunnleggende spørsmål til menneskene», og at «»Fruen fra havet» på Rogaland Teater har sin store force i at den er moderne uten å bli affektert og krampaktig».

Engwall Pahr-Iversen i Rogalands Avis mener at «Forestillingen byr på en livets karusell av menneskelige opp- og nedturer og er mesterlig gjennomført i alle ledd. Dertil dokumenterer den at også Ibsen kunne være en lystig sjel», og konkluderer med at «Fruen fra havet» er blitt en forestilling som Rogaland Teater kan vise frem hvor som helst, og som igjen bekrefter at når teatret er på sitt beste, hører det hjemme ikke bare i en nasjonal elitedivisjon. Den stående applausen som strømmet mot skuespillerne ved sceneslutt, kan tas som en understrekning av det synspunktet».

Aftenbladets anmelder, Tarald Aanos vurdering understreker at «Nettopp der ligger selvsagt genistreken: Ibsen er dagligdags, det er jo våre historier han viser oss, og dramaet ligger akkurat i det nære, det gjenkjennelige, det som treffer oss i magen – enten den rister i latter eller klumper seg i ubehag».
Hjem / Arkiv