Vårprogrammet lansert

Det var god stemning på Hovedscenen da vårens program ble lansert.
25.11.2013
Vi ser frem til ny teatersesong og gleder oss til å vise frem et bredt spekter av forestillinger i mange avskygninger. I løpet av våren kan vi se frem til en musikalsk fabel om å inngå en tvilsom avtale med Djevelen, en finurlig forviklingskomedie med et filosofisk anstrøk, en smugkikk inn i det mikrosamfunnet som finnes på en skoledass, og ikke minst får vi være med inn i kulissene i en av de mest vellykkede farser i nyere tid. En slags grunnlovsmarkering har vi også fått plass til.
Her følger hele programmet i sin helhet.

PERPLEKS
(fra latin perplexus, uklar, innviklet) 
Av Marius von Mayenburg 
PERPLEKS er en absurd forviklingskomedie som kaster publikum ut i et eksistensielt fritt fall. Kan du stole på din egen virkelighetsforståelse? Er du sikker på at jorden er rund, at himmelen er blå eller at du er deg? Er Gud død eller har han bare glemt oss?
PERPLEKS er et kaleidoskop av situasjoner og karakterer som spinner avgårde på finurlig vis. Det er en humoristisk teaterlek der teater og virkelighet bytter plass og tankegods fra Platon, Darwin og Nietzsche blandes inn i miksen. Denne kombinasjonen kan nok gjøre noen og enhver overrumplet, forundret, satt ut, forvirret, lamslått eller perpleks om du vil. 
De fire skuespillerne som kaster seg hemningsløst ut i vanviddet og utfordrer virkeligheten, er Ragnhild Arnestad Mønness, Svein Solenes, Øystein Martinsen og Ingrid Rusten. 

Fredag 24. januar 2014 - Intimscenen    PERPLEKS 

Av Marius von Mayenburg    
Regissør: Glenn André Kaada
Scenograf: Arne Nøst
Medvirkende: 
Ragnhild Arnestad Mønness, Øystein Martinsen, Ingrid Rusten og Svein Solenes  

THE BLACK RIDER
- en musikalsk fabel av Tom Waits, Robert Wilson og William S. Burroughs

The Black Rider er fortellingen om Wilhelm, en ung bokholder som forelsker seg i skogvokterens datter. Men for å kunne gifte seg må han bevise sitt verd som jeger. Dessverre er Wilhelm fullstendig uerfaren med skytevåpen, og han har ikke mange sjanser for å få sin elskede. Men så får han et tilbud fra en ung mann som nettopp har ankommet skogen i en svart sportsbil – og som presenterer seg som Djevelen. Wilhelm inngår en pakt med ham om magiske kuler som alltid rammer sitt mål. Men i den dystre og kullsvarte skogen er ingenting som det ser ut til å være, og det store spørsmålet er om Djevelen virkelig eksisterer? Dersom svaret er ja, er det da helt ok å inngå en pakt med en ung mann i en svart sportsbil, som kanskje har helvete under panseret…
Bli med på en mystisk reise i en mørk skog akkompagnert av Tom Waits fantastiske musikk!
The Black Rider er opprinnelig basert på det tyske eventyret Der Freischütz, men deler visse selvbiografiske trekk fra forfatteren William S. Burroughs liv. I 1951 drepte han sin kone, da han prøvde å skyte et eple av hennes hode, i et forsøk på å gjenskape Wilhelm Tell-myten.

Lørdag 25. januar 2014 - Hovedscenen    THE BLACK RIDER

Av Tom Waits, Robert Wilson og William S. Burroughs 
Regissør, scenograf og kostymedesigner: Rolf Alme
Medvirkende: 
Piotr Misztela, Roar Kjølv Jenssen, Mette Arnstad, Helga Guren, Hugo Mikal Skår, Lars F. Johannessen og Anders Dale 

#sweet
- adgang på eget ansvar
Av Tim Primrose
Et universelt spørsmål er hvorfor jenter bruker sånn omtrent et år eller deromkring når de skal på do? Hva gjør de der inne? Og hvordan kan de uten problemer kan være innestengt på et lite rom med toaletter og speil i flere timer?
Ungdomsteatret kaster seg fryktløst over oppgaven og prøver å gi et slags svar på dette spørsmålet i forestillingen #sweet. Handlingen i stykket er bokstavelig talt lagt til et litt slitt jentedo i Stavanger anno 2014, og som alle vet kan alt skje på skoledassen. Dette er rene utklekkingsanstalten for sladderhistorier, ondsinnede påfunn, vennskap og allianser. Vi åpner dodøra på gløtt og får et morsomt innblikk i hva som kan oppstå på en helt ordinær skolefest og dagen etter. Vi følger 13 jenter og 3 gutter og deres mange utfordringer som skoleelever og alle forsøkene på å overleve i en «jungel», som de over 40 kaller sine beste år. I #sweet opplever man en miks av situasjoner og hendelser, som gjør dette til et vittig stykke med hjerte, humor og gjenkjennelighet i stort monn for alle som er eller har vært tenåring. 

Onsdag 5. februar 2014 - Teaterhallen    #sweet

Av Tim Primrose 
Regissør: Simon Lay 
Medvirkende: 
Ungdommer fra Ungdomsteatret 

VÅRYR!
- En musikalsk vår på Intimscenen 
Fire skuespillere og en musiker gjør den sløve vinterdvalen til et fjernt minne ved å kaste seg ut i våryrheten med en vakker og vårlig teaterkonsert på Intimscenen. Her får de fritt spillerom til å leke seg med vakre viser suspekt blues, myk jazz, drivende funk og melodisk pop, og publikum får servert musikalske dråper som spenner fra Bellmann til Bjørk. Gretelill Tangen, Ragnhild Arnestad Mønness, Marianne Holter, Roar Kjøv Jenssen og musiker Anders Brunv��r Hauge har valgt ut sterke låter med særpreg og gitt dem sitt helt personlige uttrykk og  sammen har de skapt en underholdende teaterkonsert som på musikalsk vis finner en klangbunn hos de aller fleste. 

Tirsdag 8. april 2014 – Intimscenen     VÅRYR!                

Regissør: Mette Arnstad
Medvirkende: 
Gretelill Tangen, Ragnhild Arnestad Mønness, Marianne Holter, Roar Kjølv Jenssen og Anders Brunvær Hauge

PANIKK I KULISSENE
- Britisk humor på sitt beste
Av Michael Frayn
En annenrangs teatergruppe øver inn en ny forestilling. Det er generalprøve og alt som kan gå galt, går galt. Men det er bare begynnelsen. For etter en helsvart generalprøve med skuespillere som ikke kan teksten, som snubler i rekvisittene, bommer på dører, samt en regissør som holder på å gå fra konseptene går det fra vondt til verre…
Den britiske dramatikeren Michael Frayn har gått bak scenen og komponert en teatral forviklingscocktail med stykket Panikk i kulissene. Her møter vi paniske skikkelser og deres hysteriske rollefigurer. Her er halvgode skuespillere, sjalu kjærester, gravide inspisienter, alkoholiserte pensjonister og arbeidsomme altmuligmenn i en frodig teaterfarse.
Gled deg til en av de mest vellykkede komediene i nyere tid, hvor vi får lov til å følge de turbulente forviklingene både foran og bak scenen.

Onsdag 9. april 2014 – Hovedscenen    PANIKK I KULISSENE

Av Michael Frayn 
Regissør: Carl Jørgen Kiönig
Scenograf: 
Medvirkende: Nina Ellen Ødegård, Øystein Martinsen, Ingrid Rusten, Lars F. Johannessen, Helga Guren, Svein Solenes, Anders Dale, Penda Faal og Ole Christoffer Ertvaag.

SOMMERTEATER PÅ HINDAL GÅRD

Det tradisjonelle sommerteatret flyttet sist år fra Natvigs Minde til Hindal Gård.  Til neste år blir det tradisjonen tro løssluppen teaterlek for barn og voksne i regi av Vegar Hoel på idylliske Hindal Gård ved Vaulen badeplass.


GJESTESPILL
1814
- En western fra vidda
Av Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteatret
En rykende fersk story fra STATSTEATRET.
1814 har hendt, og vi er mer eller mindre herrer i eget hus. Etter at danskene har styrt  sjappa i århundrer, står vi der trygt på ustø bein. Fra Lindesnes i sør til, - ja, der har vi  det; Finmarken, denne endeløse prærien, med all sin råskap og hedenskap. Med alle  disse innfødte, ville lappene som står i veien for fremskrittet og vår nasjon. Heldigvis  hadde vi en solid kontingent barske, kjekke cowboys som visste å håndtere den slags  indianere.
”What happens on Vidda, stays on Vidda”
I samarbeid med Rogaland Teater og Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Fredag 25. april 2014 – Intimscenen    1814

- En western fra vidda        
Av Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteatret 
Regissør: Yngve Sundvor
Medvirkende:
Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen, Gard B. Eidsvold, Per Kjerstad og Egil Keskitalo. 

SJALUSI
Av Ester Villar
Teater Manu - Norges eneste profesjonelle teater som har tegnspråk som scenespråk. Tegnspråket er Teater Manus scenespråk, og dette gir en ekstra dimensjon til forestillingene deres. Det spilles alltid med stemmeskuespillere, slik at man får like godt utbytte om man ikke kan tegnspråk.
Våren 2014 gjester de Rogaland Teater med forestillingen Sjalusi. Vi møter tre kvinner som er forelsket i samme mann – og attpåtil bor alle i samme boligblokk! Advokaten Helen er gift med Lazlo, men han møter den vakre arkitekten Yana som bor i den flotte toppetasjen. Så Lazlo flytter like godt opp til henne. Men en dag møter han Iris i heisen, en ung yogalærer som også bor i blokken… Det blir høy temperatur og mange følelser når kvinnene oppdager hva som foregår og utfordrer hverandre!

Tirsdag 18. og onsdag 19. mars – Intimscenen     SJALUSI

Av Esther Villar
Regi: Magne Brevik 
Scenografi: Per Olav A. Austdahl
Lysdesign: Evelina Dembacke
Kostymesyerske: Ingvill Fjeldstad Språkkonsulent: Sølvi Zuckermann
Medvirkende: Ipek D. Mehlum, Mira Zuckermann og Anne-Line L. Kirste
Stemmeskuespiller: Kjersti Fjeldstad

TAKE-AWAY TEATER - KULTURKJERRINGENE    
Mette Arnstad og Hallgjerd Byrkjeland er kulturkjerringer i sin beste alder. Fra sitt kvinneperspektiv presenterer de lyrikk som har utfordret og beriket dem gjennom livet; krydret med personlige fortellinger, refleksjon og humor.
De to kvinnene har plukket tekster som handler om ungdommelig kraft og vilje, kjærlighetsdrømmer og bitre realiteter, lengsler og tap, forholdet til generasjonene rundt oss og om livserfaringer som farger livet videre.
Blant forfatterne kan nevnes Marie Takvam, Odveig Klyve, Torild Wardenær, Stein Mehren, Anna Swirszczynska, Jon Fosse, Inger Hagerup og Eeva Kilpi.

KULTURKJERRINGENE        
Av og med Mette Arnstad og
Hallgjerd Byrkjeland    
Hjem / Arkiv