Det hvite badehuset
Skammens anatomi

Teaterhallen:
4.jun -  29.aug 2020
Det hvite badehuset
Skammens anatomi
I 2017 ble Thorvald Steens Det hvite badehuset utgitt til unison begeistring blant landets anmeldere. Boken var blant forlaget Oktobers bestselgere og ble kåret til en av årets beste bøker i en rekke aviser. Nå blir Steens bok iscenesatt for første gang på en teaterscene av Anders T. Andersen, som også står for dramatisering og bearbeidelse.

Fortelleren i Det hvite badehuset sitter i rullestor pga av en arvelig muskelsykdom. Han har hele livet trodd at han ikke hadde noe familie på sin mors side. Men en desemberdag blir han ringt opp av en ukjent kusine, og det viser seg at hans mor og bestemor har levd et dobbeltliv og holdt familien skjult.

Telefonsamtalen utløser et skred av spørsmål hovedpersonen har gitt opp å stille. Noen av spørsmålene er store, eksistensielle: Hvem utgjorde hans mors familie, og hvorfor snakker hun aldri om dem? Andre spørsmål er tilsynelatende trivielle, men blir viktige i den nye sammenhengen: Hvorfor fikk han beskjed om aldri å fortelle sin far at han ikke kunne plystre?

Han begynner for alvor å dykke ned i sin egen families historie. Har hemmeligholdet i familien sammenheng med kromosomfeilen han har arvet? Kan det han får vite om morens familie gi innsikt i hans eget liv? Jo dypere han graver desto flere løgner avdekker han og oppdager samtidig nye sannheter og slektninger.

I ukene før jul oppsøker han sin gamle mor for å konfrontere henne med sannheten, men vil ha få henne i tale? Og kan de to bli fortrolige og snakke åpent før det er for sent?

Det hvite badehuset er en bevegende fortelling om opphav, skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig.


 
Av:
 Thorvald Steen
Bearbeidet av:
Anders T. Andersen
Regi, scenografi og kostymer:
Anders T. Andersen
Dramaturg:
Matilde Holdhus
Medvirkende:
Marko Kanic
Espen Hana
Kirsten Hofseth 
Even Stormoen 
Mari Strand Ferstad