Gjengangere
- Den som ikke lever i sannhetens lys, skaper et mørke.

Hovedscenen:
16.feb -  5.mar 2022
Gjengangere
- Den som ikke lever i sannhetens lys, skaper et mørke.
Opplev et mesterlig drama fra en av teaterhistoriens viktigste forfattere når vi kickstarter sesongen med Henrik Ibsens Gjengangere. Regien er lagt i hendene på vår tidligere teatersjef Hanne Tømta.  
I hovedrollene kan publikum glede seg til to av Rogaland Teaters garvede skuespillere, nemlig Marianne Holter og Anders Dale, som fru Alving og pastor Manders, hennes ungdoms brennende kjærlighet.

Ibsen var på kvinnenes side! Det viser han i mange av sine skuespill, men nok sterkest i de to store dramaene Et dukkehjem og Gjengangere, som han skrev med to års mellomrom. 

I Et dukkehjem tok Ibsen fatt i kvinnens rolle i samfunnet og familien, i Gjengangere graver han dypere. Her viser han at den enkelte bærer ansvaret for sine egne handlinger. I Et dukkehjem fikk Nora lov til å slippe fri. I Gjengangere forsøker fru Alving på det samme, men hun låses bare mer og mer fast til det livet hun har levd.

Det er en knugende atmosfære over det Alvingske hjem. Der gjengangere og konvensjoner har dominert. Og Fru Alvings skjebnesvangre valg har skapt en fremtid uten håp.

Hun har en sønn som er dødsdømt av ektemannens syndige liv. Synder som hun trodde hun reddet sønnen fra ved å sende ham bort. Når solen endelig rinner over dette dystre hjemmet og den unge Osvald Alving kommer hjem etter farens død, blir ikke gjensynet den lykken hans mor har sett frem til.  

Gjengangere er et sterkt og svært sammensatt drama, et oppgjør med det hyklerske og borgerlige samfunnet og ikke minst en kamp for kvinnens rett til å bestemme over sitt eget liv. Skrevet i 1881, men fortsatt sjokkerende aktuelt. Det er klassisk teater på sitt beste.


Ensemblet synger følgende sanger i forestillingen:
Om kvelden når det mørkner (trad.)
Nu lukker solen sitt øye (Sophie Dedekam)
Kvelden lister seg på tå (Per Lillo-Stenberg)
Solveigs vuggevise (Edvard Grieg)
Sangene er tilrettelagt og arrangert av Simon Revholt

Last ned pedagogisk bakgrunnsmateriell her.

Les mer om Gjengangere i vårt Teatermagasin.


 
Varighet:
Ca. 2 timer inkl. pause
Regi:
Hanne Tømta
Scenograf:
Nora Furuholmen
Kostymedesign:
Ingrid Nylander
Dramaturg:
Mari Kjeldstadli og Carl Jørn Johansen
Lysdesign:
Trygve Andersen
Maskør:
Jill Tonje Holter
Musikalsk ansvarlig:
Simon Skjønberg Revholt
Tattoo design:
Oliver Levang
Helene Alving:
Osvald Alving:
Pastor Manders:
Snekker Engstrand:
Regine Engstrand:
Forestillingsfoto:
Minna Suojoki
Plakatfoto:
Stig Håvard Dirdal
Videotrailer:
Sondre Michaelsen