Gjengangere
Gjengangere kommer tilbake i høst

Hovedscenen:
11.aug -  17.sep 2022
Gjengangere
Gjengangere kommer tilbake i høst
Både publikum og Aftenbladets anmelder var udelt positive etter premieren på Gjengangere i februar. "Rogaland Teaters «Gjengangere» er både klassisk og tidlaus – og teaterhandverk av beste sort", skrev Jan Zahl og trillet en femmer på terningen! Hans oppfordring om å gå på teater igjen ble så til de grader fulgt opp av publikum og vårens forestillinger var utsolgt etter første spilleuke. Derfor setter vi nå opp Gjengangere i høst. 

Opplev et mesterlig drama fra en av teaterhistoriens viktigste forfattere når vi kickstarter høstsesongen med Henrik Ibsens Gjengangere. Regien er lagt i hendene på vår tidligere teatersjef Hanne Tømta.  
I hovedrollene kan publikum glede seg til to av Rogaland Teaters garvede skuespillere, nemlig Marianne Holter og Anders Dale, som fru Alving og pastor Manders, hennes ungdoms brennende kjærlighet.

Ibsen var på kvinnenes side! Det viser han i mange av sine skuespill, men nok sterkest i de to store dramaene Et dukkehjem og Gjengangere, som han skrev med to års mellomrom. 

I Et dukkehjem tok Ibsen fatt i kvinnens rolle i samfunnet og familien, i Gjengangere graver han dypere. Her viser han at den enkelte bærer ansvaret for sine egne handlinger. I Et dukkehjem fikk Nora lov til å slippe fri. I Gjengangere forsøker fru Alving på det samme, men hun låses bare mer og mer fast til det livet hun har levd.

Det er en knugende atmosfære over det Alvingske hjem. Der gjengangere og konvensjoner har dominert. Og Fru Alvings skjebnesvangre valg har skapt en fremtid uten håp.

Hun har en sønn som er dødsdømt av ektemannens syndige liv. Synder som hun trodde hun reddet sønnen fra ved å sende ham bort. Når solen endelig rinner over dette dystre hjemmet og den unge Osvald Alving kommer hjem etter farens død, blir ikke gjensynet den lykken hans mor har sett frem til.  

Gjengangere er et sterkt og svært sammensatt drama, et oppgjør med det hyklerske og borgerlige samfunnet og ikke minst en kamp for kvinnens rett til å bestemme over sitt eget liv. Skrevet i 1881, men fortsatt sjokkerende aktuelt. Det er klassisk teater på sitt beste.

Ensemblet synger følgende sanger i forestillingen:
Om kvelden når det mørkner (trad.)
Nu lukker solen sitt øye (Sophie Dedekam)
Kvelden lister seg på tå (Per Lillo-Stenberg)
Solveigs vuggevise (Edvard Grieg)
Sangene er tilrettelagt og arrangert av Simon Revholt
           
Varighet:
2 timer inkl pause
Av:
Henrik Ibsen
Regissør:
Hanne Tømta
Scenograf:
Nora Furuholmen
Kostymedesigner:
Ingrid Nylander
Musikalsk ansvarlig:
Simon Revholt
Lysdesigner:
Trygve Andersen
Dramaturg:
Mari Kjeldstadli og Carl Jørn Johansen
Maskør:
Jill Tonje Holter
Tattoo design:
Oliver Levang
Helene Alving:
Osvald Alving:
Pastor Manders:
Snekker Engstrand:
Regine Engstrand:
Forestillingsfoto:
Minna Soujoki
Plakatfoto:
Stig Håvard Dirdal
Videotrailer:
Sondre Michaelsen

Flere lignende forestillinger: