I Toscana
Når fornuften sover våkner uhyrene

30.jan -  21.mar 2015
I Toscana
Når fornuften sover våkner uhyrene
Det blir sterke farger som fra en frodig vinmark i Toscana, vi får musikk og sang fra ensemblet på fire, men en sort tråd går gjennom tragikomedien som spilles på Intimscenen i vinter: Alle kjenner ham. Pessimisten som klarer å vende selv den lystigste nyhet til noe negativt. Han som synes utrolig synd på seg selv, og som ikke klarer å begripe at ikke verden rundt ham over��ser ham med sympati. 

På Rogaland Teater heter han Marc og spilles av Øystein Martinsen. Regissør Øyvind Osmo Eriksen tar ham med på parferie til Toscana, med gode oster og fine viner. Med en perfekt utside er det bare et spørsmål om tid før innsiden begynner å rakne.

I Toscana er en fantasifull livsstilskomedie om arkitekten Marc, som befinner seg på toppen av sin karriere, er lykkelig gift og avholdt av sine venner. Alt tegner tilsynelatende lyst, men ikke alt er  lutter idyll. P�������� en romantisk reise i Toscana begynner grusomme mareritt å flyte sammen med Marcs virkelighet. Konen og vennenes forsøk på å hjelpe han viser seg å være forgjeves og gradvis bryter hans verden fatalt sammen. 

Sergi Belbels sylskarpe og hyperrealistiske dialog gjør I Toscana til en absurd tragikomedie om et menneske i oppløsning og tar deg med på en reise i grenselandet mellom drøm og virkelighet. Det er første gang Sergei Belbels I Toscana vises på en norsk scene.

Sergei Belbel, dramatiker
Sergi Belbel, f. 1963, spansk-catalansk dramatiker og instruktør, som har hatt stor betydning for teatermiljøet i Barcelona på 90-tallet. I 2005 ble han leder av Teatre Nacional de Catalunya. Belbel debuterte i 1986 med Caleidoscopios y faros de hoy. Belbels verker er skrevet på og oversettes fra catalansk. De er preget av formalistisk inspirasjon i komposisjonen, og deres indre labyrintiske sammenheng går langsomt opp for publikum. Språklig er Belbel inspirert av bl.a. Beckett og B. M Koltès som han har oversatt. Belbels teater er basert på ordet, men ikke mer enn at man merker hans daglige omgang med praktisk teater. Belbel tegner et humoristisk og skarpt bilde av det moderne storbysamfunnet befolket av ensomme, neurotiske, småborgerlige, angstfulle og egoistiske mennesker. Hans teater er kritisk over for allment aksepterte verdinormer og blander gjerne kynisk realisme med en kjærlig utleverende parodi.

Øyvind Osmo Eriksen er komponist, men i forestillingen blir låtene "Hold On" er skrevet av Steve Tyrell, Kevin Savigar, Stephanie Tyrell, Jamie Walters og "Uncharted Land" av Niels-Henning Ørsted Pedersen/Liza Freeman brukt.
Varighet:
1 time go 35 min uten pause
Dramatiker:
Sergi Belbel
Oversetter:
Tove Bakke
Regissør:
Øyvind Osmo Eriksen
Komponist:
Øyvind Osmo Eriksen
Scenograf og kostymedesigner:
Bård Torbjørnsen
Dramaturg:
Nina Godtlibsen
Lysdesigner:
Thomas Bendiksen
Maskør:
Jill Tonje Holter
Medvirkende:
Øystein Martinsen
Marco Kanic
Nina Ellen Ødegård
Ragnhild Arnestad Mønness
Grafisk design:
Stig Håvard Dirdal
Forlag:
Nordiska ApS