Maria Stuart
Et dronningdrama

Hovedscenen:
27.jan -  27.feb 2021
Maria Stuart
Et dronningdrama
På grunn av nye nasjonale smitteverntiltak pr 4. jan 2021 ser vi oss nødt til å stoppe salget på forestillingen. Vi vil løpende vurdere å åpne salget igjen ut fra de signalene vi får fra myndighetene. Enn så lenge holder vi salget stengt til 18. januar. 

Regissør Eline Arbo skal prøve krefter med Friedrich von Schillers over 200 år gamle dronningdrama når vi kickstarter vårsesongen med overflødighetshornet Maria Stuart. Dette er fortellingen om en sinnsopprivende maktkamp mellom to av den europeiske historiens mytologiske kvinneskikkelser. I det ene ringhjørnet den frigide, protestantiske og kroppspansrede Elizabeth den første av England. Og i motsatt hjørne den fengslende, katolske femme fatale Maria Stuart av Skottland.
 
Vi er i England. I det herrens år 1568. Reformasjonen har rystet Europa og sårene er fortsatt vidåpne. Elisabeth den første sitter på Englands trone. Splittelsen mellom tilhengere av to kongeslekter, mellom katolikker og protestanter ulmer i folket. Ikke minst fordi Maria Stuart, katolikken og Elisabeths søskenbarn, har vært fengslet under Elisabeths kommando i snart tjue år. Under denne tiden har flere katolikker forsøkt å ta makten, ødelegge regjeringen og drepe Elisabeth. Er det Maria som står bak, og som styrer et katolsk opprør fra sitt fangested?
 
Elisabeths rådgivere vil henrette Maria, men Elisabeth vegrer seg. Å drepe en annen dronning har hun vel ikke rett til? Og hvilket signal vil det sende til den katolske delen av befolkningen og ikke minst til de katolske stormaktene Frankrike og Spania? 
 
Det er duket for renkespill, sladder, funnet og tapt kjærlighet og ikke minst rå maktkamp når Maria Stuart og Elisabeth den første møtes på Hovedscenen i vår.  

Foajeen vil være stengt, men det er mulig å forhåndsbestille snacks og drikke samtidig som du booker billettene. Da står det klart når du ankommer teatret. Har du glemt det når du kjøper billetter kan du etterbestille det her.​


Forestillingen er inkludert i dramakortet.
 
Premiere:
27. januar 2021
Av:
Friedrich von Schiller
Oversatt av:
Rolf Hiort-Schøyen
Bearbeidet av:
Matilde Holdhus og Eline Arbo
Regi:
Eline Arbo
Dramaturg:
Matilde Holdhus
Kostymedesign:
Alva Brosten
Scenograf:
Olav Ryland Myrtvedt
Komponist:
Thijs Van Vuure
Lysdesign:
Trygve Andersen
Maskør:
Sigrid Teige
Plakatfoto:
Stig Håvard Dirdal
 
Elisabeth, dronning av England:
Maria Stuart, dronning av Skottland:
Robert Dudley, greve av Leicester:
Amias Paulet:
William Cecil, baron av Burleigh:
Hanna Kennedy:
Penda Faal
Grev Aubespine:
Talbot, greve av Schrewsbury:
Matias Kuoppala