Misantropen
BEUNDRINGSVERDIG IDEALIST ELLER SELVGOD FANATIKER?

Hovedscenen:
1.mar -  18.apr 2012
Misantropen
BEUNDRINGSVERDIG IDEALIST ELLER SELVGOD FANATIKER?
Vi slutter aldri å more oss over Molières komiske karakterer og velskrevne komedier. Derfor setter Rogaland Teater nå opp den tidløse klassikeren Misantropen. Dette er historien om Alceste, rollefiguren som i snart 350 år har personifisert menneskehateren, som ikke kan fordra uærligheten, smigeren og den falske omgangstonen i overklassemiljøet han tilhører. Hans dilemma er hans store kjærlighet til Célimène, en kokett ung dame som elsker å være i oppmerksomhetens sentrum. I motsetning til Alceste, som hater falskhet, og insisterer på å fortelle sannheten uansett hvor ubehagelig denne måtte være, driver Célimène et flørtende dobbeltspill og er en mester i baktalelsens kunst.

Misantropen, i Sigrid Strøm Reibos regi, handler om å være sin egen lykkes smed og viser hva det fører med seg av korrupsjon, utroskap, falskhet og smiger. Men det blir også satt spørsmål ved hvor ærlig man kan være uten at dette går på bekostning av medmenneskelighet og toleranse. Kan man være så ærlig at man blir umenneskelig?

Molières eget slagord var: «Man må aldri kjede sitt publikum», og Sigrid Strøm Reibo har tatt dette på blodig alvor. Hun har gjort Misantropen til en komedieballett hvor både dans og musikk får stor plass. Sigrid Strøm Reibo har, foruten sin faste samarbeidspartner og koregoraf Oleg Glushkov, denne gangen med seg et stort ensemble av unge og spillekåte skuespillere og dansere som er klar til å ta fatt på oppgaven med å lage sin egen vri på klassikeren.

Misantropen er et av Molières hovedverk og kanskje hans mest personlige. Stykket kan sees som et svar på kritikken mot Tartuffe, en annen Molière-klassiker som kom to år tidligere. I Tartuffe går Molière til angrep på hykleriet, det religiøse så vel som det verdslige. Kirken klarte i sin tid å forby stykket.
Premiere:
01.03.12
Varighet:
Ca 2 timer og 15 min med pause
Anbefalt aldersgrense:
Fra ungdomsskolealder
Av:
Molière
Regissør:
Sigrid Strøm Reibo
Oversatt av:
André Bjerke
Bearbeidet av :
Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs
Scenograf:
Olav Myrtvedt
Kostymedesigner:
Anette Werenskiold
Dramaturg:
Njål Helge Mjøs
Lysdesigner:
Haakon Espeland
Koreograf:
Oleg Glusjkov
Maskør:
Jill Tonje Holter
Philinte:
Célimène:
Clitandre:
Du Bois:
3 dansere:
Jens Jeffrey Trinidad, Sun Phaefuang, Ronald R. Belaza