Revizor
En komisk tragedie

Hovedscenen:
22.apr -  19.jun 2020
Revizor
En komisk tragedie
”Dette er ikke bra! Det er ganske enkelt dårlige nyheter – det kommer en riksrevisor til byen!”

I Revizor skal vi til en mørk og dyster verden der synet på menneskesjelen er kullsvart og der de fleste er levende begravet i undertrykkelse. Med på toppen av samfunnspyramiden troner de som har fått makt på hjernen og som ikke skyr noe middel for å tuske til seg mer av alt! Men frykten for statsapparatet er alltid tilstede, for ingen av dem er villig til å gi avkall på sin snobbedekadanse og  sine hedonistiske behov.

Det oppstår derfor en panisk stemning i den lille gjennomkorrupte russiske provinsbyen når det ryktes at en riksrevisor skal komme på besøk. De antar at revisoren må være en ung velkledd kvinne, som nylig har sjekket inn på byens kro. Men den fremmede kvinnen er en rikmannsdatter fra St. Petersburg, som har spilt bort alle pengene sine og er på vei hjem til sin søkkrike far for å trygle om mer penger. Nå befinner hun seg off pist på den russiske landsbygda og forveksles med riksrevisoren.

Byens lederskap går straks i gang med å snu en potensiell ulykke til sin egen fordel. Og de gjør det de kan best, nemlig å bestikke henne i håp om at hun vil se gjennom fingrene med deres korrupsjon og grådighet.

Komedien REVIZOR er skrevet av den russiske forfatteren Nikolaj Gogol, som var beryktet for å  brenne de fleste av verkene sine. Heldigvis unngikk manuskriptet til REVIZOR flammene, samtidig som det ved utgivelsen i 1836 slapp gjennom den russiske
sensuren. Og i vår kan du oppleve REVIZOR på Hovedscenen, hvor Ragnhild Tysse spiller Khlestakov, og står i spissen for et stort spillesugent ensemble.
 
Av:
Nikolaj Gogol
Bearbeidet av:
David Harrower
Oversatt av:
Rolf Kristian Larsen
Regissør:
Angelina Stojčevska
 
Scenografi og kostymedesigner:
Florence To
Lysdesigner:
Tobias Leira
Dramaturg:
Carl Jørn Johansen
Maskør:
Jill Tonje Holter
Medvirkende:
Ragnhild Tysse som Klestakov 
Matias Kuoppala som Osip 
Øystein Martinsen som Borgermesteren 
Marianne Holter som Anna 
Ingrid Rusten som Maria 
Mette Arnstad som Låsesmedens kone/Sergentens enke 
Anders Dale 
Gorm Grømer
Espen Reboli Bjerke 
Kasper Skovli Botnen  
Plakatfoto:
Stig Håvard Dirdal
Forlag:
Colombine