Tvillingenes dagbok
En fortelling om overlevelse

Intimscenen:
7.okt -  14.des 2021
Tvillingenes dagbok
En fortelling om overlevelse
Hvordan kan barn overleve i en verden hvor barndom ikke finnes? Og hva skjer med oss mennesker når omstendighetene blir uutholdelige? Forestillingen Tvillingenes dagbok stiller oss slike spørsmål.  
 
Da Agota Kristofs roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986, ble den en litterær «snakkis». Boka har siden rukket å bli en moderne klassiker. Vi møter tvillingene Lucas og Claus som vokser opp i et krigsherjet land. På grunn av sult og nød i byen blir tvillingene sendt til bestemoren sin på landet. Men bestemoren viser seg å være både illeluktende og ondskapsfull. I mangelen av orden og autoriteter gjør folk her på landsbygda som de vil. Lover og prinsipper, empati og solidaritet, ser ut til å ha smuldret bort. Ingen her er til nytte, alle er i veien og må derfor kreve sin plass for å unngå å bli tråkket i hjel eller visne hen. Hvordan kan barn overleve her? 
 
For å holde ut grusomhetene i de voksnes bisarre verden, går tvillingene straks i gang med en herdeprosess. For at ordene og slagene ikke lenger skal bite, trener de seg opp i å tåle fysisk og psykisk smerte. De trener seg i å faste, i å være listige og urørlige, i å være blinde, stumme og døve, i å holde ut smerte – og i å utføre grusomme handlinger. For ikke å rødme, skjelve eller gråte, tømmer de alle kjærlige ord og minner for betydning. Hva blir igjen?  
Det eneste de to ikke holder ut, er å bli skilt fra hverandre. Overlatt til seg selv, finner de opp reglene i verden på ny. Med en ny og tilpasset logikk, leker de seg gjennom det uutholdelige livet – for nettopp å holde det ut. Noen ganger går leken for langt. Men hvorfor avslutte leken og hente hjelp fra de voksne, når det er de voksne som er fienden?

Aftenbladets anmelder trillet en femmer på terningen for Tvillingenes dagbok.
Les Aftenbladets anmeldelse her.

Teatermagasinet:
Du kan lese mer om forestillingen i vårt teatermagasin ved å klikke her.

Programartikkel:
Last ned programartikkel her.

 
Premiere:
7. oktober 2021
Varighet:
Ca. 1 time og 20 min uten pause
Anbefalt aldersgrense:
fra 13 år
:
HET DIKKE SCHRIFT - LE GRAND CAHIER 
De Onderneming dramatisering
af Ryszard Turbiasz, Carly Wijs, Robby Cleiren og Günther Lesage efter Agota Kristofs roman
 
Av:
Agota Kristof
Oversatt av:
Eve-Marie Lund
Regi:
Maria Drangeid
Scenograf:
Christa Barlinn Korvald
Komponist:
Tobias Johannes Pfeil
Dramaturg:
Carl Jørn Johansen
Lysdesign:
Karl Oskar Sørdal
Maskør:
Jill Tonje Holter
Plakatfoto:
Tommy Ellingsen
Forestillingsfoto:
Stig Håvard Dirdal