Tekst: Ingrid Milde | Foto: Stig Håvard Dirdal

– Alle «Lørdagsgodt»-arrangementer i fjor høst var utsolgt, og nå gleder vi oss til å ta fatt på en ny sesong!

Teatermakerne Kathrine Jünger Ims og Henrik Bjelland er tydelig fornøyd med det flotte tilbudet til småbarnsfamilier.


– Det er kjempekjekt når 50-60 personer vandrer rundt i gangene på teatret med én av oss foran og den andre bak, og vi besøker verksted, rekvisitten, hovedscene og sminkerom, mens vi spinner historier rundt forestillinger. I fjor var det stykket Det suser i sivet og i år blir det Keiserens splitter nye klær. Det går utrolig greit med så mange og byr på lite problemer, sier de entusiastisk.

– Vi på Rogaland Teater ønsker at møtet med teatret skal være en utelukkende positiv opplevelse. Det kan være en skremmende opplevelse for små barn å sitte i den mørke teatersalen og oppleve masse aktivitet på scenen. Derfor startet vi «Lørdagsgodt», som skal gi en myk innføring i teatrets verden. Her blir aldri lyset skrudd helt av. Det skal være lett for familien å ta barna med på disse arrangementene. De minste sitter på myke puter foran scenen, og de voksne sitter på stoler.

Barne- og ungdomsteatret

Både Kathrine og Henrik har lang fartstid på Rogaland Teater, og da snakker vi om laang tid!

– Jeg var medlem fra jeg var 7 år til jeg var 20, først i Barneteatret og deretter i Ungdomsteatret. Til slutt måtte de sparke meg ut, ler Kathrine. – Jeg var til og med klubbleder for Henrik da han var 12 og jeg var 17.

– Ja, da var jeg med i Reisen til Julestjernen, hvor jeg spilte en herold og hadde to replikker, sier Henrik, som også hadde mange fine år i Barne- og Ungdomsteatret.

– Jeg var den eneste på Ullandhaug skole som holdt på med teater, men verken jeg eller noen andre reagerte på at det var uvanlig, og jeg fikk aldri en eneste negativ kommentar. Jeg syns tvert imot det var ok at jeg fikk lese høyt på skoleavslutninger og andre arrangementer.

Men nå har jeg lagt merke til noe spesielt. Da jeg var aktiv i Barne- og ungdomsteatret, ville halvparten av de som gikk der, bli skuespillere. Dette har endret seg totalt. Når jeg nå spør hva de ønsker å bli, sier de lege, ingeniør og slike ting. Det er ingen som sier at de vil bli skuespillere, uansett hvor stort talent de har. Det syns jeg er underlig. Men de som har gått i Barne- og ungdomsteatret får uansett en kulturell dannelse, og de blir senere flinke, tøffe folk i yrkeslivet, sier Henrik.


Nå jobber de begge i Barne- og Ungdomsteatret og har «Lørdagsgodt» som felles oppgave. De skryter av teatret:


– Dette teatret er et eliteteater. Barn får spille for barn, og får opplæring i alle teatrets funksjoner, det er helt unikt!

En innholdsrik godtepose

At «Lørdagsgodt» skulle bli så utrolig populært, var det ingen som forventet.

– Noen av familiene kommer tilbake gang etter gang, og alle arrangementene har vært utsolgt. Derfor er det lurt å være tidlig ute med å bestille billetter, sier Kathrine.
– Forestillingene varer ca. 1 time med alt som skjer, og det skal de minste kunne tåle også. Dørene åpner en halvtime før arrangementene begynner, da kan folk sitte i kafeen og barna kan tegne og kose seg, forklarer hun.

Her kommer en kort oversikt over innholdet i programmet:

Først ut er Bestevenner i Teaterhallen. En musikalsk godtepose med glimt i øyet, skrevet av Lars Vik, bedre kjent som klovnen Fridtjov Fomlesen, og med musikk av Guttorm Guttormsen. Forestillingen fremføres av Teater Avvik, Norges nest minste teater. På scenen møter du Henrik Berg Larsen og Tobias Vik.

Neste ut er Teatralsk omvisning i forbindelse med Keiserens splitter nye klær, med teatermakerne Kathrine og Henrik fra Barne- og Ungdomsteatret. Da blir det først en liten forestilling i 20 minutter, og deretter blir det omvisning. Dette arrangementet kommer to lørdager i vår, og vises to ganger hver gang.

Så kommer eventyrstund med Gretelill Tangen og pianist Henning Røed Haugland, som presenterer ”På svømmeføtter over brostein”, som veksler mellom fortellinger om hvordan det var i gamle dager, og sanger om byen.

Den forheksede sangerinne bor i skogen langt der inne. Hun har vært frosset til is i over 100 år, og det er bare dere kjære barn som kan hjelpe henne. Hun er veldig snill, men kan bli litt vill! Passer for barn fra 3-100 år.

Så kommer Nye eventyr skrevet av 4. klasse. Forestillingene er laget på bakgrunn av eventyr som ungene skrev på klubbkveldene. Deretter ble forestillingene overlevert til Ungdomsteatret, hvor det ble holdt leseprøver og videreutviklet. Til slutt ble stoffet til tre forestillinger.

Så er det Robinson om vennskap og sånn, en populær forestilling som Kathrine og Henrik skal spille. Denne forestillingen ble spilt også i fjor høst, og den har vært på turné som take away-teater.

Vi har hatt 29 Robinson-forestillinger på teatret, og 19 take away-forestillinger, forteller Kathrine, som har spilt de fleste forestillingene sammen med Thomas Aske Berge. I fjor vår tok Henrik Bjelland over for Thomas, og var blant annet med på turné på fem eldresentre i distriktet. Da vi hadde Robinson på «Lørdagsgodt» i fjor høst, fikk vi en tredje Robinson, nemlig Fridtjov Smith-Gahrsen Tvedten fra Ungdomsteatret.

– Når vi på nytt viser Robinson på «Lørdagsgodt» til våren, er det Henrik som er Robinson, og det blir publikums første sjanse til å oppleve Henrik som Robinson på Rogaland Teater, sier Kathrine.