TEKST: ANJA W. FREMO | FOTO: ØYVIND EIDE

– Det siste året har jeg møtt pårørende, etterlatte og fagfolk, og de har til felles at de sier at vi må tåle å høre mer om de vanskelige tingene i livet. Vi må tåle å høre at livet er jævlig, for da kan kanskje flere orke å leve det, skrev Else selv i VG i fjor høst.

Med sine forestillinger Kondolerer og Gratulerer! har Else Kåss Furuseth satt psykisk helse og selvmord på dagsorden på en måte ingen holdningskampanjer eller informasjonsbrosjyrer kunne klart. Hun har fått
folk til å gråte – og le, over det aller mest tragiske og triste i livet. Hennes prosjekt er å få flere til å snakke om følelser, også de aller vanskeligste følelsene.

LETTERE Å GÅ PÅ YOGA ENN TIL PSYKOLOG

I Gratulerer! handler det om å sette pris på livet, selv om det ikke alltid er helt sånn obladi oblada, som Else selv sier. I fjor høst kom boken ”Else går til psykolog”. Her har komikeren åpnet opp til terapirommet og gjengitt to års samtaler.

Forestillingen Gratulerer! er på et vis en komprimert versjon av boken.
– Jeg syntes det var litt jålete å gå i terapi, fortalte Else i tv-showet Lindmo. Det til tross for at oppfordringen om nettopp terapi var det siste broren ga henne – i tillegg til en badevekt.

Det sto yoga-time i Elses kalender da hun skulle snakke med psykologen. Hun tok yoga-matten under armen da hun gikk og undrer seg nå over at det er mer akseptert å drive med yoga i et svett rom enn å snakke om følelser.

ET KLART POENG

Regissør Arvid Ones har jobbet fram begge forestillingene Kondolerer og Gratulerer!, i nært samarbeid med hovedpersonen selv, Else Kåss Furuseth.

– Det startet med at hun ville lage en forestilling rundt dette med selvmord. Vi hadde et møte og fant ut at vi kunne jobbe sammen. Som instruktør er jeg en samtalepartner. Jeg sier når jeg forstår, når jeg blir grepet og når jeg synes det er kjedelig, forteller Ones.

Gjennom prosessen fram til forestillingen Kondolerer, som kom i 2011, spurte han og Else seg om hvorfor de holdt på med dette. De fortsatte å stille samme spørsmål i arbeidet med oppfølgeren Gratulerer!

– Poenget for Else er ikke å fortelle hennes egen historie, men å bevisstgjøre og belyse det veldig mange er berørt av. Vi gjør det for å bidra til at flere tør å snakke om selvmord, det å ha det vanskelig og å gå i terapi.

KRITIKERROST

Forestillingen Gratulerer! hadde premiere på Nationaltheatret i januar i fjor. Den er omtalt som en bekmørk hyllest til livet, en tabukomedie, en forestilling full av gapskrattende komikk og dypt vemod. Her handler det om å forsone seg med at alt ikke alltid er en fest, om å tørre å være glad i livet, selv om det er ganske drit til tider.

Kritikerne roste forestillingen opp i skyene. Teateranmelder Borghild Maaland skrev i VG: «Hun serverer komiske, såre, ømme og praktfulle selvironiske replikker, tanker og i blant elleville springende assosiasjoner. Det skjer med timing og temperament. Det er bare å si «gratulerer» – og hipp hurra! En er
fristet til å slenge på et slagord som «Else gir god helse»!»

«Alle har sitt, og hemmeligheten bak Elses måte å fremstille sin personlige skjebne på, er at den kommer til å inkludere hver og en i salen. Ikke mange har opplevd traumer og utfordringer som hennes, og enda færre makter å overkomme dem gjennom rå og sår humor, og en selvironisk innsikt som utløser alt fra humreøyeblikk til lattereksplosjoner», skrev Mona Levin i Aftenposten.

Det er denne forstillingen Stavangerpublikummet får oppleve i begynnelsen av april.

FORSTO HAN VAR DØD

Knapt noen kan ha unngått å ha fått med seg at Else har hatt sine egne personlige erfaringer med selvmord og psykiske problemer. Historien hennes er velkjent.

Da hun var 11 år, mistet hun moren sin. Den sprudlende, dansende og tilsynelatende livsglade damen, led av tunge depresjoner og endte med å ta sitt eget liv. Faren, Else, søsteren og broren satt igjen, og greide
å leve videre. Else ble kjent komiker, først i P3, så i Torsdag kveld fra Nydalen og Mandagsklubben.

Etter hvert ble det klart at broren slet med noen av de samme psykiske problemene som moren hadde hatt. Else har i intervjuer fortalt om hvordan det ble et felles prosjekt for hele familien å holde han i live. Faren, søsteren, bestemoren og hun selv hadde på sett og vis beredskapsvakt. En dag i 2009 ringte bestemoren og sa at broren ikke hadde kommet til middag som avtalt. Da forsto Else at han var død.

ALLEMANNSEIE

Else Kåss Furuseth er blitt allemannseie, komikeren som har vist at det går an å tulle med alt, selv det aller mest alvorlige – som selvmord. VG-leserne kåret henne til Årets navn 2018, hun var nominert til Årets Oslo-borger i Aftenposten, hun mottok Foreningen Mental Helses åpenhetspris.

Da hun åpnet døra til sin egen leilighet på verdensdagen for psykisk helse i fjor høst, var mer enn 800 innom, inkludert statsminister Erna Solberg. TVNorge har vist hennes programmer om selvmord og forebygging.

Mellom 500 og 600 mennesker dør årlig i Norge fordi de tar sitt eget liv. Opp mot 10 ganger så mange forsøker å ta livet av seg. Mørketallene er trolig store. Dermed er selvmord tragedier som rammer veldig mange familier hvert eneste år. Nesten alle er berørt, de fleste kjenner noen som enten har forsøkt å ta livet av seg eller har gjort det.

Når noen velger vekk livet, sitter mange andre igjen med mange spørsmål. Else Kåss Furuseth sier hun vil skyldfølelsen til livs. Hennes svar er altså forestillingen Gratulerer! og boken «Else går til psykolog».

– Det handler om å være litt raus med seg selv, sier Else.

NISSENE PÅ LASSET

Hun er alene på scenen, men har selskap av flere titalls nisser. De er med, blant annet fordi broren til Else mente hun pyntet til jul på feil måte.

Nissene på lasset representerer også ulike roller hun møter i livet. Teateranmelder Mona Levin framhever Arvid Ones’ regi og ser det slik: «Nissene på scenen har en konkret betydning, men de representerer uunngåelig også alt av menneskelige opplevelser som følger med på lasset.»

– Jeg jobber stort sett med humor. Det er veldig gøy å jobbe med forestillinger som betyr noe. Else har gjort åpenhet om psykisk helse til et prosjekt med sine forestillinger, sier Ones.

GOD NOK!

– Else ble kjent for å tulle med at hun er tjukk og sånn, men dette er noe langt mer seriøst. En hvilken som helst skuespiller kunne ikke gjort dette. For å snakke om noe så fælt, må det være med utgangspunkt i noe du selv har opplevd. Her er det sant og selvopplevd alt sammen. Else blir lyttet til og hun bruker sin kjendisstatus veldig flott, mener Arvid Ones.

To års terapi har resultert i både forestillingen Gratulerer og bok. Hos Lindmo røpte Else Kåss Furuseth hva hun lærte.


– Det skal jeg si deg i én setning: Du er god nok akkurat som du er, selv om du er ganske ræva.

TRENGER DU HJELP?

TRENGER DU HJELP MED PSYKISKE PROBLEMER, PÅ VEGNE AV DEG SELV ELLER NOEN DU KJENNER?
VED AKUTT FARE: RING 113.
TA KONTAKT MED FASTLEGEN.
RING MENTAL HELSES HJELPETELEFON PÅ TLF. 116123.